Így néz ki az Óváros. :)

2016/06/06. - írta: Somi_

img-20160603-00992.jpg

Eljött az idő, hogy végre képeket is töltsek fel. :D (Kattintsatok a linkre).

Gdansk óvárosa szintén közel van Jaskowa Dolinahoz, vagyis hozzánk, mint minden más, és nagyon szép. A híresebb részeket Hosszú utcának és Hosszú piacnak hívják, ott van a HATALMAS Mária templom és a kikötői daru, de van fegyvertár, börtön és kínzókamra is. Az utcákat városkapuk határolják, a víz fölé bástyák magasodnak, a házak falain festett képek. Az egész nagyon erősen emlékeztetett Trentora (valószínűleg a festett képek miatt), a fő különbség, hogy a hely már most tele van turistákkal, ez sajnos pár képen is látszik.

Főleg németek és lengyel iskoláscsoportok hömpölyögtek; ritkán lehetett látni egy-pár dolgára siető helyi lakost. Érződik a szezonkezdés, az eladók azon a részen sokkal kedvesebbek, több angolt hallani, sőt még magyarokkal is találkoztam (legalábbis, hallottam, hogy magyarul beszélnek). Mindenesetre, valahogy jó érzés volt elvegyülni a turisták közt, nem éreztem olyan kívülállónak magam, még ha a német öregbácsik feje bele is lógott pár képembe.

Az Óvárosban sok - rengeteg - helyen árulnak borostyánt, egy múzeum is van róla. A város egy borostyánfellegvár: a Balti-tenger partvidékén fordul elő leggyakrabban és hát, Gdansk a legnagyobb kikötő, így valószínűleg jelentős borostyán-kereskedelmet bonyolított. Persze, ma már leginkább turistáknak nyílt ékszerboltokban és bizsus-standokban árult ékszerekről van szó, de a múzeum tele van mindenféle méretesebb alkotással is, mint pl. gitár és lámpa, de ott még nem jártam.

Aztán ott van a Fekete Gyöngy. Ez egy kalózhajó, ami turistákat hurcol ki a tengerre és vissza. Sétahajókázás kvázi, de a Fekete Gyöngy (és a másik ilyen hajó, az Oroszlán) galleon típusú hajók, amik kereskedő hajóként szolgáltak a 16-17. században. A Fekete Gyöngy kifejezetten népszerű, ha a parton állunk is halljuk, ahogy a turist guide magyaráz a taton levő hangszórókból.

A Hosszú (és kifejezett széles) utcán olyan épületek is vannak, mint pl. az Artus-udvar, ahol régen a gazdag polgárok buliztak. A képeken egyébként a Neptunusz szökőkút mögött láthatjátok, ami gyönyörű és okosan el van kerítve kovácsoltvassal. 

Az Óvárosban hamarosan egy tűt nem lehet majd leejteni, a széles utcák csordultig telnek, Neptunusz szökőútjából pedig semmit nem lehet majd látni. De ősszel és télen gyakorlatilag kihalt az egész, mintha a Balatonnál lennénk, sehol egy lélek. Persze, nagyon hideg lesz, de azt mondják, a festett falú házak a Király utcán (mert régen itt vonultak végig a királyok) ugyanolyan gyönyörűek.

 

Címkék: magyar
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://evsingdansk.blog.hu/api/trackback/id/tr68785346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása